Dlaczego olej palmowy to zło niekonieczne?

Olej palmowy. Ta nazwa całkiem roślinna, brzmi naprawdę dobrze. Oleje są przecież bardzo ważne w życiu człowieka, a skoro takie wspaniałe właściwości ma kokosowy, to palmowy też z pewnością ma…

Z pewnych przyczyn olej palmowy nie cieszy się takim uznaniem jak kokosowy i inne oleje, a przyczyn tego zjawiska jest kilka. 

Jak pozyskiwany jest olej palmowy?

Z jednej palmy olejowej pozyskuje się nawet 40 litrów oleju rocznie. Dokładnie z miąższu owoców palmy. Mają one budowę podobną do oliwki, jednak są znacznie większe. Jeden owoc to w 30% sam olej.

Palmy te uwielbiają klimat wilgotny i gorący, dlatego w tropikalnym lesie deszczowym odnajdują się znakomicie, dzięki czemu obwicie owocują. 

Co ciekawe, zajmują tylko 7% powierzchni uprawnej przeznaczonej pod produkcję oleju roślinnego na świecie, ale dzięki największej wydajności tej produkcji, uzyskuje się z nich aż 38% wszystkich olejów i tłuszczów.

Szacuje się, że w najbliższych latach i kolejnych produkcja oleju palmowego znacznie wzrośnie. Nie cieszy to jednak zwłaszcza ekologów, którzy zdają sobie sprawę, do czego są zdolni producenci.

Problem związany z produkcją oleju palmowego nie jest błahy, a nawet, by ludzie zaczęli świadomie rezygnować z zakupu produktów zawierających olej palmowy w składzie, ustanowiono dzień 1 lutego- dniem bez oleju palmowego.

Ale w czym problem?

Większość produkowanego oleju palmowego pochodzi z Indonezji oraz Malezji. Jest tam niesamowicie bogata fauna i flora. Wspaniałe, gęste lasy i wiele gatunków zwierząt.

Producenci oleju palmowego bezpardonowo grabią i wypalają hektary lasów, by przeznaczyć je na plantacje palm olejowych. Jest to proceder w ogromnym stopniu zagrażający wielu gatunkom roślin i zwierząt.

W czasach, kiedy świat stara się ratować wymierające gatunki i zadbać o ich przetrwanie, w tym wypadku nie może powstrzymać producentów oleju palmowego, którzy chcą wzbogacić się za wszelką cenę.

Pozyskiwanie oleju z palm oleistych jest bardzo skuteczne. Do tego brak obostrzeń dotyczących stosowania środków chemicznych wpływających na zwiększenie produkcji, wpływa na chęć zdobywania kolejnych obszarów na poszerzanie plantacji.

Substancje chemiczne nie dość, że stanowią skład otrzymywanego produktu, który spożywamy na co dzień to także powodują silne skażenie gleb, wód i powietrza w rejonach niegdyś krystalicznie czystych i naturalnych.

Niebezpieczne tłuszcze trans.

Sam olej pozyskiwany z olejowca gwinejskiego nie jest szkodliwy dla człowieka. Wręcz przeciwnie. Zawiera antyoksydanty i witaminy. Problem stanowi nie surowy olej, ale oczyszczony i utwardzony. To właśnie w takiej formie najczęściej wykorzystywany jest olej palmowy w przemyśle spożywczym.

Podczas procesu rafinacji dochodzi do utraty wielu cennych składników i właściwości oleju palmowego. Jego barwa staje się jasna, a stan z ciekłego zmienia się w stały.  W tym własnie procesie powstają tłuszcze trans, które maja bardzo szkodliwe działanie na zdrowie człowieka.

Tłuszcze tego rodzaju są odpowiedzialne za występowanie tak zwanego zespołu metabolicznego. Tak określane jest występowanie powiązanych ze sobą czynników ryzyka pochodzenia metabolicznego, które sprzyjają rozwojowi chorób sercowo-naczyniowych o podłożu miażdżycowym, a także cukrzycy typu 2. 

To tłuszcze trans odpowiadają za otyłość brzuszną oraz niebezpieczny dla zdrowia poziom cholesterolu. Przez to osoby, które spożywają je na co dzień w znacznych ilościach, narażone są na choroby serca, zawał, arytmię oraz choroby układu krążenia.

Utwardzony tłuszcz palmowy występuje w produktach, które większość z nas jada na co dzień. Nie są to tylko fast-foody i margaryny, ale także ciasta kupne, chipsy, czekolady i batony.

Ilość i jakość oleju palmowego w produkcie ma znaczenie.

Zaledwie 10% występującego w produktach spożywczych oleju palmowego pochodzi z certyfikowanych upraw. Powstała organizacja o nazwie RSPO (Stowarzyszenie na rzecz zrównoważnego przetwórstwa oleju palmowego), która zrzesza plantatorów, sprzedawców oraz wytwórców, dbających o jakość produkcji swoich wyrobów, by zagwarantować certyfikowane pochodzenie oleju palmowego. Aby uzyskać certyfikat RSPO należy produkować olej palmowy w sposób, który nie zagraża ekosystemom, a nawet wykazać się działalnością na rzecz ochrony lasów tropikalnych oraz zagrożonych gatunków zwierząt i roślin.

Mając gwarancję pochodzenia zawartego w produkcie oleju palmowego z upraw chroniących środowisko z pewnością chętniej sięgniemy, po dany produkt spożywczy.

Jednak oprócz jakości oleju, powinniśmy jeszcze zwrócić uwagę na jego ilość. Nawet pochodzący z certyfikowanych upraw oczyszczony olej palmowy nadal zawiera w sobie tłuszcze trans, których powinniśmy unikać jak ognia. Dlatego należy zwrócić uwagę na ilość “tłuszczu uwodornionego częściowo lub całkowicie” na opakowaniu produktu. Im mniej tym lepiej.

Co jest takiego niesamowitego w oleju palmowym? 

Producenci niszczą środowisko, olej jest poddawany rafinacji, przez co staje się niebezpieczny dla zdrowia człowieka, dlaczego więc jest produkowany w tak olbrzymich ilościach, w dodatku ciągle ta ilość wzrasta?

Olej palmowy ma w sobie coś, co nadaje produktom spożywczym oczekiwaną przez wytwórców teksturę oraz smak, a przy tym jest… tani.

Jedzenie jest obecnie dla większości z nas na wyciągnięcie ręki. Sięgamy po to, na co mamy ochotę i w zasadzie tylko alergia lub poważniejsza choroba powstrzymują nas przed wybraniem zdrowszej opcji.

Producenci wykorzystują nasz brak umiaru i stawianie na smak oraz organoleptyczne odczucia zamiast długoletniego zdrowia i dobrego samopoczucia.

Świadome życie, konieczne by przetrwać.

To dziwne, żeby martwić się tym w tak “bogatych” czasach. 

Niestety, ale substancje, jakie spożywamy lub, jakie wsmarowujemy w ciało podczas codziennej pielęgnacji w znacznym stopniu wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie. 

Można z powodzeniem się obejść bez nich komponując menu i dobierając produkty pielęgnacyjne. Wystarczy postawić na naturalność.

Spożywać potrawy świeże, które samodzielnie wykonamy. Dobierać kosmetyki o jak najbardziej naturalnym składzie, by ograniczyć przenikanie substancji chemicznych w głąb skóry.

Nie da się w pełni uniknąć zagrożeń, jakie czyhają na nas w powietrzu, wodzie czy pożywieniu, jednak świadome wybieranie poszczególnych produktów może naprawdę pomóc uniknąć nam bardzo przykrych dolegliwości.

Wytwórcy produktów zawierających utwardzony olej palmowy uważają, że jego obecność nie niesie żadnych zagrożeń dla zdrowia. Nie da się jednak ukryć, że w oleju takim, znajdują się tłuszcze trans, które są niebezpieczne dla człowieka. Na szczęście rezygnacja z produktów, które go zawierają nie sprawi, że będziemy cierpieć głód. Wręcz przeciwnie, te prawdziwe, dają uczucie sytości na dłużej.

 

newsletter blog liravibes

 

Zdjęcie z Unsplash

 

 

 

Kategorie: ZDROWIE, ZDROWIE I URODA.....

LIRA

Powiązane wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyrights

Strona powstała dzięki dofinansowaniu z Unii Europejskiej i i Europejskiego Funduszu Społecznego na rozwój przedsiębiorczości w ramach projektu „ Czas na działanie! Czas na własną firmę!” nr RPLU.09.03.00-06-0044/16 realizowanego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Lubelskiego na lata 2014 – 2020 OŚ Priorytetowa 9 Rynek pracy, Działanie 9.3 Rozwój przedsiębiorczości